Župnija
Polhov Gradec

"Pogled na Polhov Gradec je kakor pogled na jaslice", je pred leti z občudovanjem vzkliknil naključni obiskovalec. V skrbi za boljši svet smo tesno povezani z vesoljno Cerkvijo - še posebej z misijonskim poslanstvom. Najbolj smo povezani z Madagaskarjem, kjer deluje kar nekaj naših prijateljev. Med njimi je na prvem mestu naš rojak Janez Krmelj in seveda vsi njegovi sodalavci. Naša vera in pripadnost skupnosti se na poseben način kaže v skrbi za kulturno dediščino. Večina podružničnih cerkva je skrbno obnovljenih in urejenih. V njih se vsako leto srečujemo na žegnanju, ali ob kaki drugi priložnosti, kar nas med seboj še dodatno povezuje.Kot take tudi naključnega obiskovalca ne pustijo ravnodušnega. Poleg ostalega pa se župljani tudi radi družimo. V delovnih akcijah, raznih skupinah župnijskih sodelavcev, na najrazličnejših slovesnostih v župniji... Poseben pačat našem druženju daje tudi Farni dan, v katerem po sveti maši in obredih tudi skupaj sedemo h kosilu. Ohranjamo stare običaje, ki so že našim prednikom pomagali lažje doživeti prisotnost Boga in njegovo veličino. Pri njih rada sodeluje vsa župnija - od najmlajših pa do tistih, že v poznih zrelih letih. Skupaj se veselimo, uživamo lepoto Božjega stvarstva. Skupaj pa v težkih dneh stopimo tudi po poti križa in drug drugemu skušamo razbremeniti njegovo težo. Prav vera in župnijska skupnost je tista, ki daje moč in upanje da se v naši dolini še daje prednost "ŽIVLJENJU". Številčne družine dajejo garancijo, da bosta rod in vera v teh krajih še dolgo prisotna.

Zakonske skupine

 

Leta 2000 smo tudi zakonci iz naše župnije začutili potrebo po drugačnem duhovnem druženju. Tako se od marca 2001 enkrat mesečno srečujemo po naših domovih. V naši zakonski skupini sodeluje pet parov, naš duhovni voditelj in povezovalec je naš župnik, gospod Bogdan Oražem, naša srečanja pa potekajo po zgledu delovanja zakonskih skupin Najina pot patra gospoda Vitala Vidra.
Naš skupni večer se tako najprej začne z uvodno molitvijo vodečega para, nadaljuje pa se z našimi razmišljanji ob odlomku iz Svetega pisma o tem, kaj neki odlomek, dogodek, lahko le misel iz te knjige življenja konkretno pomeni za najino življenje, najin zakon, za najine otroke. Drugi del večera je namenjen osebnim izkušnjam na določeno temo iz zakonsko družinskega življenja, ki si jo je izbral gostiteljski par in o kateri smo imeli priložnost razmišljati in se pogovarjati s sozakoncem od prejšnjega srečanja dalje. Teme so zelo različne, naj jih nekaj naštejem: Omejevanje in svoboda; Kdaj molčati, kdaj govoriti; Zaščita otrok pred razvrednotenjem vrednot; Kaj osrečuje najin zakon; Najina enakopravnost; Otroci in puberteta...Ob tem ne gre za neko teoretiziranje, niti za debatiranje kdo ima bolj prav, temveč vsak par pove svoja osebna doživljanja nekega problema in prav te različne osebne izkušnje nas bogatijo in nam ne navsezadnje pomagajo v našem zakonskem in družinskem življenju. Večer nato zaključimo na bolj sproščen način, ob preprostem prigrizku se še malo naklepetamo.
Poleg rednih mesečnih srečanj pa vsako leto poskušamo uskladiti urnike in se odpraviti na eno ali večdnevni izlet na primer v hribe ali na Kolpo.
Po nekaj letih našega vsakomesečnega prihajanja na te večere, čutimo, da je prijateljska vez med nami vedno globlja in močnejša. Seveda pa se to naše prijateljevanje ne utrjuje samo ob skupnih večerih, ampak tudi sicer v vsakdanjem življenju. Marsikdo se tako v kakršnikoli stiski najprej obrne na prijatelje iz zakonske skupine, tudi odnos z gospodom župnikom je preko teh srečanj bolj domač, kar čutijo tudi naši otroci. Tako se počutimo res živi pripadniki župnijske skupnosti.
Nekaj let za našo skupino se je rodila še ena zakonska skupina. Mogoče je sedaj že čas za tretjo? Toplo jo priporočamo vsem zakoncem, kajti čas namenjen izboljšanju partnerskega in družinskega odnosa, ni izgubljen čas.
Za konec pa si bom izposodila odlomek iz Tagorejeve 63. darovanjke, ki je bil objavljen tudi v posebni izdaji glasila Najina pot:
»Ti si me seznanil s prijatelji, ki jih nisem poznal.
Ti si mi dal sedež v hišah, ki niso moje.
Ti si mi približal oddaljeno in napravil tujca za brata.
Kdor pozna tebe, mu ni nič tujega,
Mu niso nobena vrata zaprta.
O, usliši mojo molitev, da nikoli ne izgubim blaženosti iz dotika
Enega v igri neštetih.«

v imenu zakonskih skupin
Ida Rus

Fotogalerije

Kontakti

Župnijski urad:
Župnik:

Polhov Gradec 31
Bogdan Oražem

Telefon: 01 3645 124
E-mail: Župnijski urad
Članki-splet: Urednik strani