Župnija
Polhov Gradec

"Pogled na Polhov Gradec je kakor pogled na jaslice", je pred leti z občudovanjem vzkliknil naključni obiskovalec. V skrbi za boljši svet smo tesno povezani z vesoljno Cerkvijo - še posebej z misijonskim poslanstvom. Najbolj smo povezani z Madagaskarjem, kjer deluje kar nekaj naših prijateljev. Med njimi je na prvem mestu naš rojak Janez Krmelj in seveda vsi njegovi sodalavci. Naša vera in pripadnost skupnosti se na poseben način kaže v skrbi za kulturno dediščino. Večina podružničnih cerkva je skrbno obnovljenih in urejenih. V njih se vsako leto srečujemo na žegnanju, ali ob kaki drugi priložnosti, kar nas med seboj še dodatno povezuje.Kot take tudi naključnega obiskovalca ne pustijo ravnodušnega. Poleg ostalega pa se župljani tudi radi družimo. V delovnih akcijah, raznih skupinah župnijskih sodelavcev, na najrazličnejših slovesnostih v župniji... Poseben pačat našem druženju daje tudi Farni dan, v katerem po sveti maši in obredih tudi skupaj sedemo h kosilu. Ohranjamo stare običaje, ki so že našim prednikom pomagali lažje doživeti prisotnost Boga in njegovo veličino. Pri njih rada sodeluje vsa župnija - od najmlajših pa do tistih, že v poznih zrelih letih. Skupaj se veselimo, uživamo lepoto Božjega stvarstva. Skupaj pa v težkih dneh stopimo tudi po poti križa in drug drugemu skušamo razbremeniti njegovo težo. Prav vera in župnijska skupnost je tista, ki daje moč in upanje da se v naši dolini še daje prednost "ŽIVLJENJU". Številčne družine dajejo garancijo, da bosta rod in vera v teh krajih še dolgo prisotna.

Cerkveni pevci

 

Že od nekdaj smo polhograjci radi prepevali. Iz naših krajev so izšli tudi veliki glasbeni možje (Gregor Rihar, Paul J. Šifler..). Tudi danes se lahko pohvalimo, da imamo v naši župniji kar tri pevske zbore; Odrasli mešani ali Jutranji zbor, mešani pevski zbor Gregor Rihar in otroški pevski zbor Višajčki.

Jutranji mešani zbor

Težko bi določili kdaj je nastal jutranji mešani pevski zbor. Njegovih začetkov ne pomnijo niti najstarejši pevci. Že od nekdaj se v njem menjavajo rodovi pevcev, ki jim ni težko zjutraj zapustiti tople postelje, da bi s svojim pevskim darom obogatili nedeljsko bogoslužje. Pred približno desetimi leti se je zboru pridružilo kar lepo število pevcev in takrat je krmilo zbora prevzel Marjan Malovrh. Pevci niso dejavni le ob nedeljah zjutraj, temveč se vključujejo povsod, kjer se pokaže priložnost. Skupaj z moškim zborom T.D. Briše, kjer prepeva tudi večina moških članov zbora, so leta 1995 prvič postavili na plano božičnonovoletni koncert Pesem miru, ki je od tedaj postal tradicionalen. To je obenem tudi edina prireditev v kraju, kjer skupaj zapojejo vsi polhograjski zbori.Le redko odrečejo petje pri zadnjem slovesu, radi pa zapojejo tudi na bolj veseli slovesnosti (poroke, žegnanja...). Pri svojem prepevanju zelo radi posegajo po starejših skladbah, včasih pa kakšno napiše tudi kar sam zborovodja. Verjameno, da jim volje do petja še dolgo ne bo zmanjkalo. V letih prepevanja smo postali dobri prijatelji in prijetna družba. Zato se radi dobivamo ob najrazličnejših priložnostih tudi izven svoje "službe".
Velika želja vseh pa je, da bi se zboru pridružilo vsaj še nekaj pevk in pevcev.

Otroški in mladinski zbor Višajčki

V otroškem pevskem zboru se že dolgo srečujemo skupaj. Skupno veselje do petja nas združuje med seboj. Radi pa tudi prepevamo Bogu v čast in ljudem v veselje Srečujemo se vsako sredo eno uro pred večerno sveto mašo na pevskih vajah. Na pevskih vajah se učimo novih pesmi, s katerimi potem obogatimo sveto mašo.
Pri nedeljskih mašah prepevamo ponavadi takrat, kadar so krsti. Vedno pa s svojimi pesmimi obogatimo večje praznike v letu, ko skupaj z drugimi zbori oblikujemo lepo bogoslužje Radi sodelujemo tudi na kulturnih in drugih prireditvah v našem kraju ter na raznih srečanjih. Materam zapojemo za materinski dan, mlajšim otrokom zapojemo ob pričakovanju Miklavža. Udeležujemo se tudi srečanj izven naše župnije. Že večkrat smo se udeležili srečanja otroških cerkvenih pevskih zborov na Rakovniku, kjer s skupnimi pesmimi, ki se jih naučimo na pevskih vajah, vsi zbori prepevamo pri sveti maši. Ta srečanja so še posebej lepa prav zato, ker je nepozabno doživetje to, da prepeva cela cerkev. Lepo bi bilo, če bi vedno prepevala cela cerkev. Pred časom pa smo se udeležili tudi srečanja Podaj mi roko, ki je vsako leto na Prešernovem trgu v Ljubljani. Tudi to srečanje je bilo za nas pevce zelo lepa izkušnja, saj smo prepevali sredi Ljubljane vsem tistim ljudem, ki so bili takrat v naši bližini. Seveda pa je najpomembnejše naše sodelovanje v župniji. Radi prepevamo in ni nam težko enkrat na teden priti na pevske vaje, saj se imamo skupaj lepo. Enkrat na leto gremo pevci otroškega pevskega zbora skupaj z ministranti in liturgičnimi sodelavci tudi na nagradni izlet ali romanje. Tudi tega se vedno veselimo.
Še naprej bomo radi prepevali v cerkvenem pevskem zboru in tako razveseljevali Boga, ljudi in seveda tudi sami sebe.

Zbor vodi Ema nartnik

 

Fotogalerije

Kontakti

Župnijski urad:
Župnik:

Polhov Gradec 31
Bogdan Oražem

Telefon: 01 3645 124
E-mail: Župnijski urad
Članki-splet: Urednik strani