Župnija
Polhov Gradec

"Pogled na Polhov Gradec je kakor pogled na jaslice", je pred leti z občudovanjem vzkliknil naključni obiskovalec. V skrbi za boljši svet smo tesno povezani z vesoljno Cerkvijo - še posebej z misijonskim poslanstvom. Najbolj smo povezani z Madagaskarjem, kjer deluje kar nekaj naših prijateljev. Med njimi je na prvem mestu naš rojak Janez Krmelj in seveda vsi njegovi sodalavci. Naša vera in pripadnost skupnosti se na poseben način kaže v skrbi za kulturno dediščino. Večina podružničnih cerkva je skrbno obnovljenih in urejenih. V njih se vsako leto srečujemo na žegnanju, ali ob kaki drugi priložnosti, kar nas med seboj še dodatno povezuje.Kot take tudi naključnega obiskovalca ne pustijo ravnodušnega. Poleg ostalega pa se župljani tudi radi družimo. V delovnih akcijah, raznih skupinah župnijskih sodelavcev, na najrazličnejših slovesnostih v župniji... Poseben pačat našem druženju daje tudi Farni dan, v katerem po sveti maši in obredih tudi skupaj sedemo h kosilu. Ohranjamo stare običaje, ki so že našim prednikom pomagali lažje doživeti prisotnost Boga in njegovo veličino. Pri njih rada sodeluje vsa župnija - od najmlajših pa do tistih, že v poznih zrelih letih. Skupaj se veselimo, uživamo lepoto Božjega stvarstva. Skupaj pa v težkih dneh stopimo tudi po poti križa in drug drugemu skušamo razbremeniti njegovo težo. Prav vera in župnijska skupnost je tista, ki daje moč in upanje da se v naši dolini še daje prednost "ŽIVLJENJU". Številčne družine dajejo garancijo, da bosta rod in vera v teh krajih še dolgo prisotna.

Sv Jedrt - Selo

Prvič omenjena je leta 1526. Ob prenovitvenih delih pred leti se je pokazalo romansko jedro stavbe, kar njen nastanek lahko ponese tudi do nekaj stol let nazaj. Omeniti je treba, da je tod nekdaj potekala pomembna tovorna pot in prav gotovo je človek to vzpetino že zelo zgodaj poselil.
Čeprav je cerkev sredi 18. stoletja dobila sedanjo podobo, je v njeh ohranjenih kar nekaj elementov starejših obdobij. Na predelavo današnje cerkve sredi 18. stol. kažeta zapis z letnico 1756 in letnica 1778 na stopnicah na kor. Na stenah so ostanki fresk, ki datirajo v sredo 16. stoletja. Čeprav je v preteklosti imela cerkev tri oltarje, je danes v njej le eden iz okoli leta 1800. V glavni niši je na Kranjskem nekdaj zelo čislana sveta Jedrt. Pred predelo je v ovalu slika L. Layerja - Pieta (Žalostna Mati Božja).
Nekoč so k sveti Jedrt romali za srečno žetev in mnoge tegobe povezane z zemljo.

Čeprav je pri sv. Jedrt maša le enkrat letno, pa se mnogi radi povzpnejo do te cerkvice iznad katere se odpira čudovit pogled na dolino, daleč naokoli. Mimo je vodi tudi pot na najvišji vrh Polhograjskih dolomitov - 1021m visoki Tošč

 

 

Fotogalerije

Kontakti

Župnijski urad:
Župnik:

Polhov Gradec 31
Bogdan Oražem

Telefon: 01 3645 124
E-mail: Župnijski urad
Članki-splet: Urednik strani