Župnija
Polhov Gradec

"Pogled na Polhov Gradec je kakor pogled na jaslice", je pred leti z občudovanjem vzkliknil naključni obiskovalec. V skrbi za boljši svet smo tesno povezani z vesoljno Cerkvijo - še posebej z misijonskim poslanstvom. Najbolj smo povezani z Madagaskarjem, kjer deluje kar nekaj naših prijateljev. Med njimi je na prvem mestu naš rojak Janez Krmelj in seveda vsi njegovi sodalavci. Naša vera in pripadnost skupnosti se na poseben način kaže v skrbi za kulturno dediščino. Večina podružničnih cerkva je skrbno obnovljenih in urejenih. V njih se vsako leto srečujemo na žegnanju, ali ob kaki drugi priložnosti, kar nas med seboj še dodatno povezuje.Kot take tudi naključnega obiskovalca ne pustijo ravnodušnega. Poleg ostalega pa se župljani tudi radi družimo. V delovnih akcijah, raznih skupinah župnijskih sodelavcev, na najrazličnejših slovesnostih v župniji... Poseben pačat našem druženju daje tudi Farni dan, v katerem po sveti maši in obredih tudi skupaj sedemo h kosilu. Ohranjamo stare običaje, ki so že našim prednikom pomagali lažje doživeti prisotnost Boga in njegovo veličino. Pri njih rada sodeluje vsa župnija - od najmlajših pa do tistih, že v poznih zrelih letih. Skupaj se veselimo, uživamo lepoto Božjega stvarstva. Skupaj pa v težkih dneh stopimo tudi po poti križa in drug drugemu skušamo razbremeniti njegovo težo. Prav vera in župnijska skupnost je tista, ki daje moč in upanje da se v naši dolini še daje prednost "ŽIVLJENJU". Številčne družine dajejo garancijo, da bosta rod in vera v teh krajih še dolgo prisotna.

Oratorij

Že več let zapored se tudi v župniji Polhov Gradec priključujemo vseslovenskemu projektu župnijskih Oratorijev, karega nosilec je Salezijanska mladinska pastorala. Kaj sploh je oratorij? To je nekajdnevni program, ki ima bolj ali manj dolocen okvir. Namenjen je osnovnošolskim otrokom, ves cas oratorijskega dogajanja pa jih spremljajo animatorji (srednješolci, študenti) pod vodstvom voditelja (katehistinja Polona) oratorija in ob spremstvu duhovnega voditelja (gospod župnik). Oratorij pomeni prijetno preživljanje prostega casa, ter skrb za dobre kršcanske in obcecloveške vrednote.
Dan se prične z dvigom oratorijske in državne zastave ob prepevanju obeh himen. V dopoldanskem času udeleženci najprej prisluhnejo zgodbi, ki kot rdeča nit teče od prvega do zadnjega dne. Zgodba je dramaturško pripravljena s strani animatorjev. Zgodbi sledi jutranja molitev z veliko petja, nato pa je t. i. kateheza, kjer na prijeten način (prek interakcijskih iger in dejavnosti) pride do izraza kaka vrednota. Največji del dopoldneva je namenjen raznim delavnicam. Sledi skupno kosilo. Popoldnevi na oratoriju pa so navadno namenjeni igram. Pogosto so to t. i. velike igre, ki trajajo tudi po več ur; organizirani so razni turnirji, olimpiade, skoraj nikdar pa ne smejo manjkati t. i. vodne igre, ko vodni balončki pokajo kar za stavo, suhi ne ostanejo niti animatorji. Dan na oratoriju se vedno sklene z molitvijo - zahvalo Bogu, ki vsakemu cloveku podarja mnogo darov, morda se da na oratoriju ob pomoči animatorjev, duhovnikov in sester to Božjo naklonjenost tudi lažje odkriti. Seveda je ob koncu dneva tudi spuščanje oratorijske zastave ob petju spevne himne.

 

 

Prijavnica za Oratorij 2019

Fotogalerije

Kontakti

Župnijski urad:
Župnik:

Polhov Gradec 31
Bogdan Oražem

Telefon: 01 3645 124
E-mail: Župnijski urad
Članki-splet: Urednik strani